Wat houdt de behandeling in?

 

Totnogtoe bestond geen echt afdoende therapie voor couperose. Wel konden (en kunnen) een zachte reiniging en het gebruik van kalmerende en/of camouflerende crèmes het probleem enigszins indijken. Ook is het vermijden van uitlokkende factoren zoals warmte, zon, alcohol, stress, gekruide spijzen en sommige vaatverwijdende medicijnen aangewezen om de bloedvaten zo weinig mogelijk te prikkelen. 

 

Behandeling met de vaatlaser 

Recent werden lasers ontwikkeld die de bloedvaten in de huid selectief vernietigen zonder de huid zelf te beschadigen. De lichtstraal van de laser dringt door de huid tot in de bloedvaten. Daar wordt de energie opgevangen door de rode kleurstof in de bloedcellen en omgezet in warmte die het bloedvat vernietigt. De uitgezette bloedvaten verdwijnen zonder de omgevende huidstructuren te beschadigen.

 

Laserbehandelingen zijn eenvoudig, snel en de bijwerkingen zijn minimaal. De laser berekent de juiste energie en zendt een lichtstraal op de huid. Bij sommige patiënten kan dat een prikkelend gevoel geven. Door de warmteontwikkeling treedt er tijdelijk roodheid van de behandelde plaatsen op gedurende een paar uur tot enkele dagen. Die kan met een fond de teint gecamoufleerd worden. Het werk dient niet onderbroken te worden.

 

Resultaten  

De behandeling levert na twee weken resultaat op: de zichtbare bloedvaten zijn meteen weg. Door de vernietiging van de uitgezette bloedvaten ziet men de diffuse roodheid na twee tot drie behandelingen, met telkens vier à vijf weken ertussenin, vervagen. Als na verloop van jaren de couperose terugkeert, is een bijkomende behandeling steeds mogelijk.

 

Ook andere vormen van verbrede bloedvaten zoals spider naevi (stervormige uitgezette aders in het gelaat), kers-angioompjes (verspreide rode puntjes op het lichaam) en wijnvlekken komen in aanmerking en kunnen met de lasermethode succesvol behandeld worden.

 

Kom ik in aanmerking? 

Al wie ontsierende, kleine, uitgezette en oppervlakkige bloedvaten in de huid wenst te verwijderen, kan door deze laserbehandeling geholpen worden. Patiënten met een lichtere huidskleur bereiken het beste resultaat.

 

Terug naar 'Couperosebehandeling'.