Lipofilling

Huidveroudering in het algemeen en meer specifiek de veroudering van de gezichtshuid bestaat grofweg uit drie componenten:

 

  • de veroudering van het huidoppervlak, met rimpels;
  • verslapping van de huid onder invloed van de zwaartekracht;
  • atrofie of wegslinken van het vetweefsel van het gezicht, met als resultaat het invallen van bepaalde gelaatszones.

 

Die derde component wordt pas de laatste jaren erkend als een belangrijke factor in het verouderingsproces.

 

Wat kan met lipofilling behandeld worden?

 

Eigen vet wordt reeds lang gebruikt voor de opvulling van onregelmatigheden en groeven, maar oorspronkelijk met weinig blijvend resultaat. In het begin van de jaren negentig ontwikkelde een Amerikaanse dokter, Sidney coleman, een methode waarmee het geïnjecteerde eigen vet een voorspelbaar resultaat teweeg kon brengen. Die resultaten bleken ook op lange termijn stabiel.

 

Esthetische indicaties om tot lipofilling over te gaan, zijn ingevallen wangen en het verdwijnen van het vet op de jukbeenderen rond de ogen, diepe groeven die van de neus naar de mondhoeken lopen en bepaalde gevallen van groeven tussen de onderste oogleden en de wang.

Tevens is het een definitieve methode van lipvergroting. Ook kan lipofilling gebruikt worden voor de opvulling van allerhande onregelmatigheden ontstaan ten gevolge van een slecht uitgevoerde liposuctie, als gevolg van verwondingen, etc.

 

Men stelt ook vast dat de kwaliteit van de huid boven de lipofilling vaak verbetert, met het verminderen van rimpels, het verfijnen van poriën en het verbeteren van de huidskleur en pigmentatie.

 

SNIF/ nanofat grafting

 

De meest recente ontwikkeling in lipofilling, die recent door dr. Tonnard en dr. Verpaele werd gepubliceerd, is SNIF of Sharp Needle Intradermal Fat grafting. Hierbij wordt het vet, dat vooraf gezuiverd en gefilterd werd, met een intradermaal naaldje rechtstreeks in de rimpels gespoten, waardoor de rimpel opgevuld wordt maar ook de huidkwaliteit verbetert. Een verdere uitpuring van dit concept is 'NANOFAT grafting'. Hierbij wordt het vet nog extra verdund, zodat het zoals bij mesotherapie met nog fijnere naaldjes direct onder de opperhuid kan gespoten worden in een dunne laag. Het doel is hier voornamelijk het verbeteren van de volheid van de huid en het verminderen van fijne oppervlakkige rimpeltjes.

 

Bekijk hieronder het filmpje over lipofilling, nanofat en SNIF.

 

 

Foto's voor & na

  

Wat houdt de behandeling in?

Is het resultaat blijvend?

Wat zijn de gevaren of complicaties?