Belangrijke tips vooraf

Wees er honderd procent van overtuigd dat je deze ingreep wil en dat de motivatie ervoor alleen van jezelf komt. Wees je ervan bewust dat het niet om een kleine ingreep gaat, maar om een operatie die jouw sociale leven zeker de eerste weken behoorlijk overhoop kan gooien. Als je een job hebt, moet je rekening houden met een herstelperiode van drie weken.

 

Het is normaal dat je je de eerste dagen na de ingreep wat 'down' voelt en denkt "Wat heb ik mezelf aangedaan?" Vooral de eerste dagen zie je er onnatuurlijk en gezwollen uit. Reacties van derden, zoals "Maar wat is er met jou gebeurd?" zullen dat gevoel wellicht nog versterken. Ondersteuning door jouw partner en familie is in deze periode dan ook heel belangrijk. Wees vooral geduldig. Na enkele weken zie je er heel wat beter uit en zullen er reacties komen als "Je ziet er stralend uit! Er is iets aan jou veranderd maar ik zie niet meteen wat precies ..." 

Wees je er daarom van bewust dat die eerste fase gewoon een periode is waar je doorheen moet. Uit ervaring weten wij dat het allemaal goed komt, dat iedereen die voor de ingreep heeft gekozen zich uiteindelijk beter voelt en het opnieuw zou doen. Met de steun van iedereen - arts, verpleegkundigen, partner en kiné - komt alles goed.

 

Bij de meeste behandelingen is het strikt noodzakelijk om een aantal richtlijnen omtrent medicatie in acht te nemen.

 

  • Vanaf twee weken voor de ingreep mag je geen medicatie meer innemen die aspirine bevat onder welke vorm ook (Acenterine, Asa flow, Aspegic, Alka Selzer, Aspro, Dispril, Perdolan, Solupsa, Tampyrine) . Dergelijke medicatie kan het bloed namelijk wat verdunnen, zodat het minder makkelijk stolt. Dat kan het nabloeden bevorderen. Ook hoge doses Vitamine E of grote hoeveelheden look kunnen dat effect hebben. Als eventuele pijnstiller is een paracetamolpreparaat (Dafalgan, Perdolan Mono, Sanicopyrine) wel toegestaan.

 

  • Een paar dagen voor de ingreep ga je naar de apotheek met het voorschrift van jouw arts. Sommige preparaten moeten door de apotheker immers nog gemaakt of besteld worden.

 

Vertrek op tijd naar jouw operatieafspraak en voorzie eventuele verkeersproblemen, zodat je niet gestresseerd, maar juist rustig bent als je ter plaatse aankomt.

 

Als je rookt heb je er alle belang bij om daarmee te stoppen! Roken wordt ten stelligste afgeraden vanaf twee weken vr tot twee weken na de ingreep, vanwege de bewezen nadelige invloed die roken heeft op de wondgenezing. Roken brengt immers een vernauwing van de bloedvaten teweeg, waardoor de bloedvoorziening van de huid vermindert en wonden trager genezen. In sommige gevallen kan roken zelfs het opengaan van wonden veroorzaken.

 

Als je na de behandeling last krijgt van toenemende pijn, als je meer dan 38° koorts maakt of als je merkt dat de wonde(n) roder wordt/ worden of het verband vuiler, aarzel dan niet om het Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie te contacteren, hetzij via het secretariaat, hetzij rechtstreeks via de dokters. Ook als je je gewoon zorgen maakt of er over om het even welk onderwerp twijfels of vragen rijzen, mag je ons steeds contacteren.

We staan je graag te woord en beantwoorden al jouw vragen.

 

Patiënten die na de ingreep een nacht in het ziekenhuis verblijven, mogen het centrum verlaten de volgende dag omstreeks 11u.

 

Zowel als je onder algemene of lokale verdoving geopereerd wordt, raden wij aan vervoer te voorzien voor na jouw operatie. Na een operatie onder algemene verdoving is het niet toegelaten zelf naar huis te rijden. In principe kan je na een operatie onder lokale verdoving zelf met de auto rijden, maar niettemin raden wij je aan om je te laten vervoeren. Al was het maar om problemen met de autoverzekering te vermijden als je op de terugweg in een verkeersongeval verwikkeld zou raken.

 

Terug