Nanofat grafting/ SNIF

Menselijk vetweefsel is niet enkel een laagje isolatie of reserve voor tijden van hongersnood. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vetweefsel een belangrijke bron van multipotente stamcellen is. Stamcellen zijn cellen die in staat zijn om in een ander celtype te veranderen (differentiëren). Op die manier zou men vetweefsel kunnen beschouwen als een belangrijk orgaan voor het regenereren en herstellen van het menselijk lichaam.

 

Door verschillende chirurgen over de hele wereld werd gezien dat inspuiten van vet (lipofilling) in de borst (voor borstreconstructie) of het gelaat (in het kader van verjongingschirurgie) vaak veranderingen in de overliggende huid teweegbrengt. Chronische wonden (bijv. na bestraling van borstkanker) genezen beter, de huid van het gelaat vertoont een jonger aspect (pigmentatie, textuur). Dit effect werd door vele chirurgen als een mogelijk stamceleffect beschreven, veroorzaakt door de stamcellen die met de vetcellen werden getransplanteerd.

 

In het Coupure Centrum wordt reeds enkele jaren een techniek toegepast waarbij men selectief de vetcellen in het liposuctievet gaat vernietigen zodat de veel kleinere stamcellen overblijven. Deze worden dan met heel fijne naaldjes in zeer oppervlakkige rimpeltjes ingebracht (nanofat grafting) ofwel in het dun laagje onder de huid ingespoten. Hiermee wordt een duidelijke verbetering in de kwaliteit van de huid gezien in situaties waarbij de huid chronisch beschadigd werd door bijv. de zon (decolleté, handrug, rond de mond) of in littekens.

 

De ingreep kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd, apart of in combinatie met andere ingrepen (bijv. face-lifts, oogbolplastie, enz.,...) De ingreep is weinig belastend en behalve wat zwelling en enkele matige bloeduitstortingen is het herstel zeer vlot.

 

Bekijk hieronder het filmpje over lipofilling, nanofat en SNIF

 

 

Lees hier het artikel dat verscheen in Knack op 13/11/2013.

 

Foto's voor & na