Wat houdt de behandeling in?

De consultatie 

Tijdens de voorafgaande consultatie(s) zal de chirurg een verkennend gesprek hebben en peilen naar de precieze verwachtingen van elke patiënt afzonderlijk, hij zal je ook zo goed mogelijk informeren over wat de operatie precies in houdt, welk resultaat kan worden beoogd en wat de mogelijke verwikkelingen zouden kunnen zijn.

 

Bij de eerste consultatie worden foto's genomen. Daarop zal je chirurg met de computer het beoogde resultaat proberen te simuleren. Op die manier kan je zien hoe jouw neus eventueel kan veranderen en of dat in overeenstemming is met jouw verwachtingen. Enkele maanden na de operatie zullen opnieuw foto's worden genomen ter controle.

 

Voor de ingreep 

Soms is de luchtdoorgankelijkheid in een van de neusgaten verminderd als gevolg van een scheefstaand neustussenschot. Dat euvel kan tijdens dezelfde ingreep gecorrigeerd worden. Als je door een verkoudheid last zou hebben van zeer hevige neusloop, wordt de operatie best enkele weken uitgesteld. Gelieve in dat geval het secretariaat zo spoedig mogelijk te verwittigen.

 

>>Lees ook 'Belangrijke tips vooraf'.

 

De ingreep 

Deze ingreep wordt uitgevoerd onder volledige verdoving, dat wil zeggen dat je vanaf middernacht niet meer mag eten of drinken, behalve voor het innemen van eventuele medicatie. Je komt dus 's morgens nuchter naar het operatiecentrum. Je wordt dan naar jouw kamer gebracht, waar je wacht tot je aan de beurt bent voor de operatie. Dan word je naar de voorbereidingskamer van het operatiekwartier gebracht. Daar maak je kennis met jouw anesthesist. Ook de behandelende plastisch chirurg zal nog bij jou komen voor je onder verdoving wordt gebracht.

 

De ingreep wordt uitgevoerd via incisies binnenin de beide neus­gaten. Vaak worden die insnedes met elkaar verbonden via een klein sneetje dat over het neustussenschot heen loopt. Die kleine insnede is gedurende een zestal weken te zien als een fijn rood lijntje, daarna zal het nauweljks nog zichtbaar zijn. Hierin verschilt de andere 'gesloten' methode met de nieuwere 'open' methode. De open methode is de voorkeurstechniek in het Coupure Centrum en biedt een grotere precisie dan de gesloten methode.

 

Tijdens de operatie wordt de huid van de neus losgemaakt van het onderliggende skelet en worden er veranderingen uitgevoerd ter hoogte van de neusrug, het kraakbeen van de tip van de neus en/of de neusvleugels.

 

Meestal wordt de neus verkleind en verfijnd door onderhuids weefsel weg te nemen. Soms kan het ook nodig zijn weefsel (kraakbeen of bot) toe te voegen om de neus te vergroten. Soms wordt tegelijkertijd een ingreep ter hoogte van de kin uitgevoerd om de harmonie in het profiel van het gelaat te herstellen. Uiteraard is dat alles uitgebreid met jou vooraf besproken.

 

Op het einde van de operatie wordt de neus bedekt met papieren kleefpleisters, daarop wordt een neusgips aangebracht. Er worden zelden nog wieken in de neusgaten aangebracht (was vroeger zeer pijnlijk bij het verwijderen). Wel wordt er een kompresje aangebracht dat uitsijpelend bloed zal opvangen. 

 

Zodra alles is afgewerkt, stopt de anesthesist de ­toevoer van slaapverwekkende medicatie en enkele minuten later ontwaak je uit de verdoving.

 

Na de ingreep 

 

Je blijft nog een poosje onder toezicht van een verpleegster in de ontwaakkamer en wordt dan terug naar jouw kamer gebracht. Meestal verlaat je het centrum dezelfde dag van de operatie.

 

Soms is het mogelijk dat door zwelling of korstvorming de neus in de komende dagen opnieuw gaat dichtzitten. Je mag zelf de neusgaten proper maken met een met water bevochtigd wattenstaafje. Voor het versmallen van de neus werden de neusbeentjes gebroken. Daardoor treedt wat onderhuidse bloeduitsijpeling op, met een zwelling van de oogleden als gevolg. Die kan matig zijn maar is soms ook spectaculair in die mate dat de beide oogleden volledig dichtzitten. De maximale zwelling treedt op de dag na de ingreep.

 

Deze ingreep is in principe pijnloos. Als je toch pijn ervaart, is er mogelijk iets aan de hand en raadpleeg je best het Coupure Centrum via het secretariaat of rechtstreeks via de dokters.

 

Het neusgips dat werd aangebracht op het einde van de operatie, blijft een volledige week ter plaatse. Op het secretariaat kreeg je, bij het regelen van het tijdstip van de operatie, een afspraak om terug te komen bij jouw chirurg. Tijdens die consultatie, één week na de ingreep, wordt het gips en alle hechtingen uit de neus ­verwijderd. Je ziet dan al een verschil in de vorm van de neus, maar de neus is nog wat gezwollen, voornamelijk ter hoogte van de tip en tussen de ogen. Dit zal na enkele dagen reeds veel verbeterd zijn.

 

Een definitief resultaat van een rhinoplastie moet men beoordelen vier à zes maanden na de ingreep. Langzaam gaat de huid verder ontzwellen en de neus wordt steeds fijner en mooier. Je krijgt nog een afspraak een zestal weken na de operatie. Dan worden opnieuw foto's genomen, die worden vergeleken met de foto's van vóór de operatie.

 

Foto's voor & na

 

Terug naar 'Neuscorrectie'.