Wat houdt de behandeling in?

De consultatie  

Vertel tijdens de consultatie aan je chirurg wat je het meeste stoort aan je gelaat. Je krijgt uiteraard ook de mogelijkheid om al jouw vragen te stellen. Breng naar de eerste consultatie foto's mee van je gelaat uit een jeugdige periode, bij voorkeur van de leeftijd tussen 20 en 30 jaar. Dit helpt de chirurgen zo goed mogelijk een natuurlijke verjonging te verwezenlijken.

 

De ingreep 

Kom bij voorkeur zonder make-up naar het operatiecentrum of breng het nodige mee om jouw make-up ter plaatse te verwijderen. Ook vragen we je om die dag geen huidcrème te gebruiken: op een enigszins vettige huid is het moeilijk om de aantekeningen aan te brengen die noodzakelijk zijn voor de ingreep.

 

Bij het begin van de ingreep zullen we je eventueel een kalmeermiddel toedienen, zodat je de ingreep in alle comfort kan ondergaan. Je krijgt over elke stap nauwkeurige uitleg en wordt de hele ingreep lang begeleid door onze verpleegster. Eerst worden jouw gezicht en de plaats waar het vet zal worden afgenomen gewassen met een ontsmettende vloeistof en worden er speciale steriele doeken aangebracht.

 

Je krijgt een plaatselijke verdoving in de vorm van een onderhuidse inspuiting met een heel fijn naaldje. Je voelt een prikje en heel even een licht branderig gevoel, maar dat ebt bijna onmiddellijk weg. De verdoving blijft anderhalf à twee uur werkzaam en zorgt ervoor dat je tijdens de behandeling geen pijn voelt. Zodra de verdoving ingewerkt is, begint de chirurg met de ingreep, die in een rustige sfeer verloopt, met wat zachte muziek op de achtergrond.

 

>>Lees ook 'Belangrijke tips vooraf'.

 

Afnemen van het vet  

Het afnemen van het vet gebeurt in grote lijnen zoals een gewone liposculptuur: onder plaatselijke verdoving wordt de nodige hoeveelheid vetweefsel via een klein gaatje afgezogen, doorgaans ter hoogte van de buik of aan de binnenkant van de dijen. Dat gebeurt met speciaal hiervoor ontworpen buisjes waar een vacuümpompje op aangesloten is, zodat het vetweefsel zo weinig mogelijk beschadigd wordt. Onmiddellijk daarna wordt het vet gespoeld en gefilterd, zodat uiteindelijk zuiver vet opgetrokken kan worden in kleine, aparte spuitjes. Het hele proces verloopt in perfecte steriliteit.

 

Inspuiting van het vet  

De zone waar de opvulling met vetweefsel nodig is, werd vooraf door jouw chirurg afgetekend. Bij het begin van de ingreep werd die zone ook verdoofd. Via één of meerdere kleine prikgaatjes wordt het vet nu in tientallen fijne kanaaltjes ingespoten, ongeveer 1/20 ml. per kanaaltje. Op die manier blijft het getransplanteerde vet in contact met de omliggende weefsels, die voor zuurstof en voedingsbestanddelen moeten zorgen. De behandeling duurt ongeveer één uur, ­naargelang de omvang van de te behandelen zones.

 

Na de ingreep 

Onmiddellijk na de ingreep zijn de behandelde zones enigszins opgezet, en zeker de lippen als die werden behandeld. Om de zwelling zoveel mogelijk te beperken brengen we onmiddellijk na de ingreep een koelend masker aan gedurende 1 à 2 uur.

 

De zwelling zal toenemen tot ongeveer de derde dag, maar neemt vanaf dan geleidelijk af. Je kan verwachten dat je na één week à tien dagen terug onder de mensen kan komen en normaal sociaal kan functioneren. Als er blauwe plekken zijn ontstaan, kunnen die wel nog iets langer zichtbaar blijven, maar met een goede camouflagecrème kan je dat tamelijk doeltreffend verdoezelen.

 

Na vijf à zeven dagen kom je op controle bij jouw chirurg.

 

Een eventuele tweede controle gebeurt na drie tot zes weken. Op dat moment is de zwelling grotendeels verdwenen, maar de correctie kan nog wat overdreven lijken. Meestal wordt namelijk wat overgecorrigeerd, wat betekent dat meer vet wordt aangebracht dan uiteindelijk nodig zal zijn. Dat doet men omdat 25 à 30% van de getransplanteerde vetcellen niet overleven.

 

 

Het uiteindelijke resultaat wordt beoordeeld na drie maanden. Dan zal jouw chirurg opnieuw foto's nemen, die vergeleken kunnen worden met foto's van voor de ingreep. Mogelijk wordt een tweede sessie gepland om het geslonken volume aan te vullen.  

 

 

Foto's voor & na

 

Is het resultaat blijvend?

Wat zijn de gevaren of complicaties?