Wat houdt de behandeling in?

 

De consultatie

Vertel tijdens de consultatie aan je chirurg wat je het meeste stoort aan je gelaat: de doorgezakte wangen, hals, diepe groeven naast de neus en mond, wallen onder de ogen, et., ... Breng zeker ook enkele foto's mee uit een jeugdige periode (tussen 20 en 30 jaar). Dit is van onschatbare waarde om een natuurlijk herstel van je jeugdig gezicht te plannen. Stel alle vragen die je wil, je chirurg zal ze graag beantwoorden. Op het einde van de consultatie worden enkele medische beeldopnames gemaakt. Die worden in jouw dossier bewaard om het resultaat van de ingreep te kunnen vergelijken met de situatie vooraf.

 

Voor de ingreep  

Breng je chirurg op de hoogte van eventuele oogproblemen waarvoor je behandeld wordt, zoals glaucoom of droge ogen en van eventuele vroegere heelkundige ingrepen aan de ogen of oogleden. Ook schildklierproblemen, suikerziekte, hoge bloeddruk en problemen met de bloedstolling zijn medische factoren die steeds gemeld moeten worden.

 

Aan een ooglidcorrectie gaat soms een routinecontrole vooraf van een aantal oogfuncties, zoals de gezichtsscherpte, de traanproductie en de oogboldruk. Daarvoor ga je naar een oogarts van jouw keuze. Als je lenzen draagt, moet je voor een week een bril voorzien, zowel om hygiënische redenen als omdat het in- en uithalen van de lenzen na de ingreep moeilijk kan zijn.

 

>>Lees ook 'Belangrijke tips vooraf'.

 

De ingreep

Nuchter blijven is niet nodig wanneer gewerkt zal worden onder plaatselijke verdoving. Een lichte maaltijd is zelfs eerder aan te raden. Kom zonder make-up naar de kliniek of breng het nodige mee om jouw make-up ter plaatse te verwijderen. Ook vragen we je om die dag geen huidcrème te gebruiken: op een enigszins vettige huid is het moeilijk om de aantekeningen aan te brengen die noodzakelijk zijn voor de ingreep.

 

Breng een lichte sjaal of hoofddoek mee om na de ingreep om te doen. Draag liever loszittende kledij en bij voorkeur iets wat je niet over het hoofd hoeft te trekken. Ook een zonnebril is handig om de geopereerde oogleden te verbergen. Zorg ervoor dat iemand je na de ingreep komt halen. Zelf auto­rijden is die dag niet toegestaan.

 

Voor de ingreep kan je nog even met je chirurg praten. Hij zal dan de nodige aantekeningen maken op je oogleden om de ingreep precies te kunnen uitvoeren. Vervolgens gaat de verpleegkundige je installeren, je gezicht ontsmetten en steriele doeken aanbrengen rond je gezicht. De ingreep verloopt in een rustige, vriendelijke sfeer en alles wordt je stap na stap uitgelegd.

 

De blepharoplastie wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving maar kan desgewenst ook onder algemene verdoving: je krijgt eerst onderhuids een verdovingsstof ingespoten met een heel fijn naaldje, zoals bij de tandarts. Je voelt een prikje en heel even een branderig gevoel, maar dat ebt bijna onmiddellijk weg. De verdoving blijft anderhalf à twee uur werkzaam. Tijdens de behandeling houd je je ogen rustig gesloten. Je voelt geen pijn, je wordt alleen de handen van de chirurg gewaar die je gezicht aanraken.

 

Vaak moet ook volumeverlies gecorrigeerd worden, zowel aan boven als onderste oogleden. Hiervoor wordt een 'lipofilling' toegevoegd. Een beetje vet wordt via een beperkte liposculptuur afgenomen van de buik, binnenzijde van de dijen of knieën, gezuiverd en gefilterd en dan met fijne naaldjes ingespoten waar nodig is.

 

Dikwijls is ook de kringspier verslapt die de oogleden helpt knipperen. In extreme gevallen uit zich dat in een sikkelvormige rimpel of plooi ongeveer ter hoogte van het jukbeen. Die kringspier kan ook aangespannen worden, waarna de wonde dichtgemaakt wordt met fijne uitwendige draadjes. Die kunnen vanaf drie à vijf dagen verwijderd worden.

 

Bij sommige mensen is niet alleen de huid van de oogleden verslapt, maar ook het peesje waarmee het ooglid vasthangt. Hierdoor verliest het oog zijn jeugdige amandelvorm, het wordt 'ronder'. In uiterste gevallen gaat de onderste ooglidrand naar buiten hangen, een verschijnsel dat men 'ectropion' noemt.

 

Om na te gaan of dat probleem zich bij jou voordoet, zal de chirurg tijdens zijn onderzoek je onderste ooglid gedurende een paar seconden naar beneden houden, om te kijken hoe snel het na het loslaten terug op zijn plaats tegen de oogbol komt. Is dat vertraagd, dan zal hij vaak beslissen om ook een 'canthopexie' uit te voeren, d.w.z. een aanspanning van het buitenste peesje van het ooglid.

 

Op die manier kan vermeden worden dat het onderste ooglid na een onderste blepharoplastie neiging tot ectropion zou vertonen, naar buiten zou draaien dus. De ingreep wordt er niet door verzwaard, aangezien het gebeurt via de insneden gemaakt voor de ooglidcorrectie.

  

Na de ingreep 

Na afwerking van de ingreep blijf je nog een uurtje onder ons toezicht. Een speciaal afkoelend oogmasker wordt aangebracht om de eventuele zwelling zoveel mogelijk te beperken. Net voor je naar huis vertrekt komt de chirurg controleren of er geen problemen zijn, daarna kan je naar huis gebracht worden. Zelf met de auto rijden is verboden, omdat jouw zicht onmiddellijk na de ingreep enigszins vertroebeld kan zijn.

 

Thuis rust je best enkele uren met het hoofd iets hoger dan de romp. Zware inspanningen en diep vooroverbuigen zijn niet toegelaten, omdat ze door toename van de bloeddruk nabloedingen kunnen veroorzaken. Voor het slapengaan breng je bevochtigende gel aan in de ogen om ze te beschermen tegen uitdroging. Dit doe je de hele week na de operatie. Overdag kunnen eventueel wat kunsttranen gedruppeld worden indien je ogen droog aanvoelen.

 

De zwelling zal de eerste dagen vrij uitgesproken zijn en is op zijn sterkst de tweede dag. Na drie à vier dagen is de meeste zwelling meestal verdwenen. Vaak is er een blauwe verkleuring van de oogleden door de on­vermijdelijke bloeduitstorting. Die zal naar beneden zakken, verkleuren naar groen en geel en uiteindelijk na ongeveer een tiental dagen verdwijnen.

 

Eén dag na de operatie kan al gedoucht worden, maar wrijven over de oogleden is niet aan te raden. Laat je eventueel helpen bij het dagelijkse toilet of bij het wassen van het haar. Gestold bloed of korstjes kunnen met een wattenstokje en gewoon water worden weggeveegd.

 

Vanaf drie à vijf dagen na de ingreep worden de draadjes in het Coupure Centrum verwijderd. Vanaf dan mag je make-up gebruiken. LET OP! De wondjes zijn dicht maar nog niet stevig. Hard wrijven kan de wondjes nog opentrekken. Een gele tint in de dagcrème helpt de blauwe kleur te verdoezelen. Vraag eventueel advies bij jouw apotheek of schoonheidsspecialiste om je te helpen bij het camoufleren. In principe kan je aan het werk van zodra de zwelling voldoende is afgenomen. 

 

Enkele weken lang zullen jouw oogleden wat stugger aanvoelen. Vanaf twee weken na de operatie mag je zelf de littekens wat masseren met de vingertoppen, zodat alles vlugger soepel wordt. Jouw chirurg zal je aanwijzingen geven op welke manier je dat precies moet doen.

 

Foto's voor & na

 

Zijn er verwikkelingen te verwachten?