Wat houdt de behandeling in?

Voor de ingreep 

Vermeld steeds alle medicatie die je neemt, belangrijke gezondheids­problemen en eventuele allergieën (medicatie, kleefpleister, ...). Soms moeten vooraf bepaalde voorbereidende onderzoeken uitgevoerd worden: bloedonderzoek, elektrocardiogram, röntgenopname van de longen, ... Jouw chirurg zal bepalen of het nodig is en zo ja, voor welke onderzoeken. In elk geval zal een beperkt bloedonderzoek worden gepland, dat je naar keuze kan laten uitvoeren in het laboratorium van de kliniek of bij jouw huisarts. Tot slot worden in het Coupure Centrum ook foto's genomen, die later zullen worden vergeleken met de foto's van na de operatie.

 

Vanaf drie dagen voor de ingreep was je je elke dag met een ontsmettende zeep, waarbij je bijzondere aandacht schenkt aan het reinigen van de navel. Dat laatste gaat het beste met een wattenstokje. Die ontsmettende zeep wordt je voor­geschreven door uw chirurg, het gebruik ervan zal de kans op een wondbesmetting tot het minimum beperken. Verder moet voor deze ingreep het bovenste deel van het schaamhaar, tot net boven de schaamstreek, geschoren worden. Je mag dat gerust zelf doen, de dag voor de ingreep.

 

>>Lees ook 'Belangrijke tips vooraf'.

 

De ingreep 

Meestal kom je de ochtend van de ingreep naar het operatiecentrum. Je moet nuchter zijn, d.w.z. dat je vanaf middernacht niets meer gegeten of gedronken mag hebben, behalve wat nodig was voor het innemen van eventuele medicatie.

 

Voor de ingreep komt de chirurg nog bij jou langs. Hij zal aantekeningen maken op jouw buik om aan te duiden welke huid overtollig is en zal worden weggenomen, en welke zones door liposculptuur behandeld zullen worden. Ook de anesthesist, dat is de arts die je in slaap zal brengen, komt je voor de operatie opzoeken. Als bij vorige verdovingen iets abnormaals voorgevallen zou zijn, kan je dat best aan hem of haar melden.

 

Verder krijg je speciale steunkousen aangetrokken, om de kans op het vormen van bloedklontertjes in de aders tot een minimum te beperken. Die kousen blijf je overigens dragen zolang je het grootste deel van de dag bedlegerig bent. Tot slot krijg je net voor de ingreep een middel toegediend om de operatie rustig tegemoet te gaan. Kort daarna word je naar het operatiekwartier gebracht.

 

De ingreep duurt gemiddeld een tweetal uur. Afhankelijk van de complexiteit en individuele details kan dat wat langer of korter zijn. De operatie bestaat uit het losmaken en het wegnemen van de overtollige huid, het door liposculptuur wegzuigen van overtollig vet, en meestal ook het aanspannen van de buikspieren. Als er veel huid wordt weggenomen, moet voor de navel doorgaans een nieuw gaatje worden gemaakt in de aangespannen huid. De navel blijft echter op zijn normale plaats staan.

 

De ingreep wordt afgesloten met het plaatsen van een tweetal fijne plastic buisjes of drains in de wonde. Die geleiden het vocht van een eventuele nabloeding of van de wonde naar vacuüm flesjes die op de buisjes aangesloten zijn.

Onmiddellijk na de ingreep word je wakker gemaakt. Je verblijft korte tijd in de ontwaakkamer en wordt daarna teruggebracht naar jouw kamer.

Na de ingreep 

De eerste dag na de ingreep zal het verband ververst worden door de chirurg die de ingreep heeft uitgevoerd. Hij kijkt dan meteen ook de wonde na. De eerste 24 uur na de operatie zijn de lastigste. Als gevolg van het aanspannen van de huid maar ook en vooral door het aanspannen van de buikspieren, zal je pijn voelen in de buik. Dat is altijd tijdelijk maar het zal er de eerste dagen wel voor zorgen dat je niet volledig rechtop kan staan of volledig gestrekt kan liggen.

 

Je krijgt automatisch pijnstillers toegediend, maar mochten die niet volstaan, kan je dat best aan de verpleegkundige melden. Indien nodig kan je iets extra toegediend worden.

Niettemin word je vanaf de eerste dag na de ingreep aangemoedigd om uit je bed te komen voor de maaltijden. Sta de eerste dag echter niet op zonder begeleiding van een verpleegkundige.

 

Zolang de draineerbuisjes een duidelijke hoeveelheid vocht op­leveren, mogen ze niet verwijderd worden. Meestal duurt dat één dag. Als alles naar wens verloopt kan je het ziekenhuis dan ook verlaten ten laatste de tweede dag na de ingreep, nadat de drains werden verwijderd.

 

Thuis blijft het verband dicht tot aan het eerste controle­bezoek bij jouw chirurg. Voor dat bezoek krijg je een afspraak bij het vastleggen van jouw operatie.

 

Als tijdens de ingreep ook de buikspieren werden aangespannen, is het heffen van zware gewichten (volle emmer, kind, meubels, ...) verboden gedurende vier weken na de ingreep.

 

Afhankelijk van het type werk dat je doet, moet je rekening houden met een volledige werkonbekwaamheid van één à twee weken.

 

Foto's voor & na 

Terug naar 'Buikwandcorrectie'.