Zijn er verwikkelingen te verwachten?

Zwelling van de oogleden gedurende de eerste dagen na de ingreep is normaal. Het bindvlies van het oog kan de eerste 24 uur wat waterig opgezet zijn, waardoor het zicht enigszins vertroebeld wordt.

 

Toenemende en scherpe pijn, uitgesproken uitpuiling, vooral als dat voorkomt in één van de twee ogen, en een uitgesproken vermindering van de gezichtsscherpte zijn alarmtekens. Als je die symptomen vertoont, moet je onmiddellijk contact opnemen met jouw chirurg.

 

De enige en gelukkig uiterst zeldzame ernstige verwikkeling na een ooglidcorrectie is een mogelijke nabloeding in het vet van de oogkas, wat leidt tot een verhoogde druk op het oog. Als die verwikkeling zich voordoet, moet ze met spoed behandeld worden. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met het Coupure Centrum.

 

Soms blijft het bindvlies langer gezwollen, het lijkt alsof er water in het oog staat. Dit heet 'chemosis' en is te wijten aan een vertraagde vochtafvoer rond het oog. Dit is ALTIJD tijdelijk, maar kan soms meerdere weken aanhouden. Je chirurg zal je gepast advies geven voor de behandeling.

 

Indien ondanks alle voorzorgsmaatregelen het onderste ooglid toch afhangt (zgn. ectropion) kan dit vaak nog verholpen worden door het ooglid naar boven toe te masseren. Vraag advies aan je chirurg. Indien het niet spontaan in orde komt kan een kleine corrigerende ingreep het probleem oplossen.

 

Een ooglidcorrectie is in principe een eenvoudige ingreep die, uitgevoerd door een professionele plastisch chirurg, meestal tot zeer goede resultaten leidt. Het is geen gevaarlijke maar wel een delicate operatie. Uitgevoerd door niet-professionelen is het echter een ingreep die vaak tot verwikkelingen leidt.

 

Foto's voor & na

 

Terug naar 'Ooglidcorrectie/ Blepharoplastie'.