Hoe werkt de ontharingslaser?

De laser verwekt een geconcentreerde lichtbundel van een bepaalde golflengte. Die lichtenergie wordt specifiek opgenomen door de kleurstof (melanine) die aanwezig is in de haren. Daardoor zal de haarschacht opwarmen en de warmte naar de diepte leiden, waardoor ook de haarwortel definitief wordt beschadigd. Donker gekleurde haren zullen het meeste licht absorberen en dus het best worden vernietigd. Lichter gekleurde haren worden minder goed opgewarmd en zullen dus wat moeilijker definitief worden verwijderd.

 

De ideale omstandigheid voor laserontharing is m.a.w. donker gekleurde haren op een bleke huid. Wanneer de huid donkerder gepigmenteerd is, van nature of door blootstelling aan de zon, zal een deel van de energie door dat pigment worden opgenomen. Dat veroorzaakt pijn en bovendien is het effect op de haren minder, doordat een deel van de energie verloren gaat in de huid. Ook bestaat het risico dat er witte plekjes op de huid achterblijven.

 

Als de haarwortel is vernietigd, kan een haar niet meer terug­groeien. Wel zullen de haren die tijdens een behandeling in de rustfase waren, geleidelijk in de groeifase komen. Die haren moeten dan in een volgende lasersessie (gemiddeld zes à acht weken later) behandeld worden. Gemiddeld zijn vier tot zes behandelingen nodig om een volledige ontharing te bereiken.

 

De ontharingslaser heeft een speciaal gekoeld handvat om de opperhuid te beschermen tegen opwarming door het laserlicht. Daardoor kan meer energie opgewekt worden zonder dat de huid er schade van ondervindt en kunnen meer haarwortels worden vernietigd. De laserbehandeling kan zowel worden toegepast voor verwijdering van haar op de fijne en gevoelige huid van vrouwen als voor 'zwaardere' ontharing bij mannen.

 

Terug naar 'Ontharing'.