Wat houdt de behandeling in?

 

De consultatie

Vertel tijdens de consultatie aan je chirurg wat je het meeste stoort aan je gelaat: de doorgezakte wangen, hals, diepe groeven naast de neus en de mond, wallen onder ogen etc., ... Breng zeker ook enkele foto's mee uit een jeugdige periode (tussen 20 en 30 jaar). Dit is van onschatbare waarde om een natuurlijk herstel van je jeugdig gezicht te plannen. Stel alle vragen die je wil, je chirurg zal ze graag beantwoorden.

 

Vóór de ingreep

De dag van de ingreep mag je nog een licht ontbijt of lichte lunch nuttigen. Je moet jouw eventuele dagelijkse medicatie innemen tenzij het bloedverdunners zijn.

 

Kom zonder make-up naar de kliniek of breng het nodige mee om jouw make-up ter plaatse te verwijderen. Ook vragen we je om die dag geen huidcrème te gebruiken: op een enigszins vettige huid is het moeilijk om de aantekeningen aan te brengen die noodzakelijk zijn voor de ingreep.

 

Breng een lichte sjaal of hoofddoek mee om na de ingreep om te doen. Draag liever loszittende kledij en bij voorkeur iets wat je niet over het hoofd hoeft te trekken. Zorg ervoor dat iemand je na de ingreep komt halen. Zelf auto­rijden is die dag niet toegestaan.

 

>>Lees ook 'Belangrijke tips vooraf'.

 

De ingreep  

De chirurg overloopt stap voor stap de ingreep met jou, in het bijzijn van de verpleegster die tijdens en na de ingreep instaat voor jouw verzorging en begeleiding. Dan krijg je een kalmeermiddel toegediend. Jouw gezicht wordt gewassen met een niet- irriterende ontsmettende vloeistof en er worden speciale steriele doeken rond aangebracht.

 

Je krijgt een plaatselijke verdoving: met een heel fijn naaldje wordt onderhuids een verdovingsstof ingespoten. Je voelt een prikje en heel even een licht branderig gevoel, maar dat ebt bijna onmiddellijk weg. De verdoving blijft twee à drie uur werkzaam.

 

Zodra de verdoving werkt, begint de chirurg met de ingreep, die in een rustige sfeer verloopt, met wat zachte muziek op de achtergrond. Het enige wat je gewaarwordt is de aanwezigheid van de handen van de chirurg en af en toe een lichte spanning. Je zal tijdens de behandeling geen pijn voelen.

 

In de behaarde hoofdhuid boven het buitenste deel van de wenkbrauw wordt een insnede van een viertal cm gemaakt. De huid wordt vrijgemaakt tot aan de wenkbrauw, waarna die wordt gelift door middel van twee tot drie verteerbare hechtingen. Het huidplooitje dat hierdoor ontstaat, wordt niet weggetrimd, aangezien het na een zestal weken zal vervlakken. Meestal zit het verborgen onder het haar, soms moet je tijdelijk jouw haarstijl enigszins aanpassen om het te verbergen. In de tussentijd heeft de wenkbrauw de tijd gehad om in die hogere positie vast te groeien, zodat de correctie blijvend is. De insnede wordt gesloten met een uitwendig draadje, dat na een week verwijderd wordt. Dan wordt de tweede wenkbrauw op dezelfde manier gecorrigeerd.

 

De hele ingreep duurt een half uur tot drie kwartier. Aan het einde van de ingreep wordt een licht verband aangebracht. Er wordt wat ijskoeling aangebracht om de zwelling tot een minimum te beperken. Ongeveer een uurtje daarna kan je je naar huis laten brengen.

 

Na de ingreep 

Thuis houd je je best zo rustig mogelijk. Wanneer je rust of slaapt is helemaal platliggen niet aangewezen (evenmin als zich voorover bukken), omdat dat de zwelling in het gezicht doet toenemen. Breng de rug van je bed 20-30° omhoog of plaats een extra kussen onder je schouders. Vermijd extreme warmte en temperatuurschommelingen: geen sauna, sport, zonnebank, geen wandelingen in de koude en daarna lekker gaan opwarmen binnen, ...

 

Als pijnstiller gebruik je alleen producten die geen aspirine bevatten bv. Paracetamol (zie Belangrijke tips vooraf). Het is mogelijk dat de geopereerde zone enigszins blauw ziet en dat de blauwe verkleuring uitzakt tot het bovenste ooglid en de zijkant van de oogkas. Dat is volkomen normaal. Het is ook mogelijk dat de oogleden de dag na de operatie wat gezwollen zijn.

 

Niét normaal is een hevige opzetting van de huid op het voorhoofd, gecombineerd met een gevoel van spanning en toenemende pijn. Dat kan wijzen op een nabloeding. In dat geval moet je mogelijks terug even de operatiezaal in om de bloeding te stoppen en het bloed te verwijderen. Dat komt echter slechts voor in minder dan één procent van de gevallen en heeft zelden invloed op het resultaat. Bij de beschreven symptomen moet je in elk geval meteen het Coupure Centrum contacteren.

 

Ongeveer een week na de ingreep kom je op controle in het Coupure Centrum en worden de draadjes verwijderd. In de meeste gevallen kan je dan al jouw dagelijkse activiteiten hernemen, mits het gebruik van goede make-up.

 

Enige zwelling kan twee tot drie weken aanhouden. De eerder vermelde huidplooitjes verdwijnen na een zestal weken.

 

Terug naar 'Wenkbrauwlifting'.