Wat houdt de behandeling in?

 

De consultatie

Vertel tijdens de consultatie aan je chirurg wat je het meeste stoort aan je gelaat: de doorgezakte wangen, hals, diepe groeven naast de neus en mond, wallen onder de ogen etc. Breng zeker ook enkele foto's mee uit een jeugdige periode (tussen 20 en 30 jaar). Dit is van onschatbare waarde om een natuurlijk herstel van je jeugdig gezicht te plannen. Stel alle vragen die je wil, je chirurg zal je graag beantwoorden.

 

Vóór de ingreep

Indien de MACS-lift onder plaatselijke verdoving gebeurt mag je de dag van de operatie nog een licht ontbijt of lichte lunch nuttigen. Bij een algemene verdoving moet je nuchter zijn vanaf middernacht tenzij anders afgesproken met je chirurg. Je moet je eventuele dagelijkse medicatie innemen tenzij het bloedverdunners zijn.

 

Kom zonder make-up naar de kliniek of breng het nodige mee om jouw make-up ter plaatse te verwijderen. Ook vragen we je om die dag geen huidcrème te gebruiken: op een enigszins vettige huid is het moeilijk om de aantekeningen aan te brengen die noodzakelijk zijn voor de ingreep. Breng een lichte sjaal of hoofddoek mee om na de ingreep om te doen. Draag liever loszittende kledij en bij voorkeur iets wat je niet over het hoofd hoeft te trekken.

 

Zorg ervoor dat iemand je na de ingreep komt halen. Zelf autorijden is die dag niet toegestaan.

 

>>Lees ook 'Belangrijke tips vooraf'.

 

De ingreep

De chirurg overloopt stap voor stap de ingreep met jou, in het bijzijn van de verpleegster die tijdens en na de ingreep instaat voor je verzorging en begeleiding. Je gezicht wordt gewassen met een niet-irriterende ontsmettende vloeistof en er worden speciale steriele doeken rond aangebracht.

 

Indien je een plaatselijke verdoving krijgt, krijg je eerst een kalmeermiddel toegediend. Daarna wordt met een heel fijn naaldje onderhuids een verdovingsstof ingespoten. Je voelt een prikje en heel even een licht branderig gevoel, maar dat ebt bijna onmiddellijk weg. De verdoving blijft twee à drie uur werkzaam en werkt nog acht tot twaalf uur door. Dat garandeert je een volkomen pijnloze ingreep.

 

Zodra de verdoving werkt, begint de chirurg met de ingreep, die in een rustige sfeer verloopt, met wat zachte muziek op de achtergrond. Het enige wat je gewaarwordt is de aanwezigheid van de handen van de chirurg en af en toe een lichte spanning. Je zal tijdens de behandeling geen pijn voelen.

 

Indien je een algemene verdoving krijgt, zal de anesthesist voor de ingreep nog even met je praten. Als al je vragen beantwoord zijn zal hij samen met de verpleegster de narcose voorbereiden. Je wordt een infuus toegediend en zachtjes in slaap gebracht.

 

De ingreep wordt afgerond met het reinigen van je gezicht en met het aanbrengen van een spuitverband. Er wordt wat ijskoeling aangebracht om de zwelling tot een minimum te beperken. Ongeveer een uurtje daarna kan je je naar huis laten brengen.

 

De techniek

Via een insnede aan de voorrand van het oor en de onderrand van de bakkenbaard wordt de huid vrijgemaakt. Ter hoogte van de pees van de grote kauwspier, net boven de jukboog, worden dan twee à drie traag oplosbare draden stevig bevestigd. Deze draden worden stuk voor stuk in de doorgezakte weefsels van het gelaat geweven. Hiertoe worden de gelaatsweefsels NIET losgemaakt van de onderliggende spieren, wat een groot verschil is met klassieke faceliften en de veiligheid ten goede komt.

 

Door het aanspannen van de twee of drie draden wordt de hals terug opgespannen, de hoek onder kin hersteld, de wangzakjes gecorrigeerd, de mondhoeken gelift en de groeven naast de neus en lippen (nasolabiaalplooi) afgevlakt.

 

Wanneer bijkomende technieken (lipofilling, ooglidcorrectie, laser, ...) gepland werden om samen met de MACS-lift uit te voeren, worden die nu ook uitgevoerd. Wanneer alle correcties uitgevoerd zijn wordt de huid weer op haar jeugdige spanning gebracht en wordt een kleine hoeveelheid huid weggenomen. Er worden buisjes geplaatst die tijdelijk het wondvocht afvoeren. Het zorgvuldig dichthechten van de huid beëindigt de ingreep.

 

Na de ingreep

Je wordt enkele uren te rusten gelegd in onze ontwaakruimte vooraleer je naar je kamer teruggaat. Op je gelaat wordt een speciaal koelmasker aangebracht (Hilotherm). Veel zachter dan ijs koelt dit masker zeer comfortabel je geopereerde gelaat. Minder zwelling en minder kneuzing zijn het gevolg.

 

Thuis houd je je best zo rustig mogelijk. Helemaal platliggen is niet aangewezen (evenmin als zich voorover bukken), omdat dat de zwelling in het gezicht doet toenemen. De rugleuning van het bed verhogen met 20-30° is ideaal of plaats een extra kussen onder je schouders.

 

Vermijd extreme warmte en temperatuurschommelingen: geen sauna, sport, zonnebank, geen wandelingen in de koude en daarna lekker gaan opwarmen binnen, ...

Als pijnstiller gebruik je alleen producten die geen aspirine (acetylsalicylzuur) bevatten. Paracetamol mag eventueel aangevuld worden met een NSAID (ontstekingsremmende geneesmiddel) dat door je arts zal voorgeschreven worden.

 

Als gevolg van de diepe hechtingen zal je vooral last ondervinden ter hoogte van het kaakgewricht bij het wijd openen van de mond. Die last vermindert snel in de loop van de eerste week. De eerste dagen na de ingreep is zachte voeding aangewezen.

 

De eerste dagen is een vrij forse zwelling en kneuzing niet abnormaal. Vooral onder de oren is de zwelling vaak opvallend, doch dit verdwijnt ALTIJD.

 

Niet normaal is een hevige opzetting van de wang, gecombineerd met een gevoel van spanning en toenemende pijn. Dat kan wijzen op een nabloeding. In dat geval is het mogelijk dat we je weer even naar de operatiezaal moeten brengen om de bloedopstapeling te verwijderen. Dat komt echter slechts voor in minder dan één procent van de gevallen en bijna altijd terwijl je nog onder onze bewaking in het E:MC2 centrum bent. Bij de beschreven symptomen moet je in elk geval meteen het Coupure Centrum contacteren.

 

De eerste dag na de ingreep worden de plastic buisjes van onder huid verwijderd. Je haar wordt gewassen en je gelaat gereinigd zodat je je goed voelt wanneer je naar huis vertrekt.

 

Na één week worden alle hechtingen verwijderd in het Coupure Centrum.

 

Je moet rekening houden met een periode van ongeveer drie à vier weken dat je niet normaal sociaal actief kan zijn. Dit kan iets langer zijn wanneer de MACS-lift wordt gecombineerd met andere technieken. De zwelling neemt reeds af vanaf de derde dag en meestal is er na een week à 10 dagen nog weinig opvallends te zien. Buitenkomen (winkelen etc.) is reeds toegelaten vanaf de eerste dag na de ingreep.

 

 

Terug naar 'MACS-lift'.