Wat houdt de behandeling in?

 

Samengevat kan men stellen dat er twee chirurgische opties bestaan:

 

  • men maakt gebruik van eigen vetweefsel, dat via liposuctie elders op het lichaam wordt weggezogen en in het zitvlak wordt geïnjecteerd d.m.v. de zogenaamde microfat grafting. De techniek levert mooie resultaten op, die ook definitief zijn zodra de vetcellen zijn aangegroeid. Het is evenwel een uitgebreide vorm van plastische chirurgie en vergt een operatie die gemakkelijk vier tot vijf uur kan duren;

 

  • of men gebruikt anatomisch gevormde bilprothesen, een eenvoudigere methode waarbij prothesen bovenop de bilspier worden aangebracht via een sneetje van vijf centimeter in de bilplooi. De techniek en de mogelijke verwikkelingen ervan zijn te vergelijken met die van een borstvergroting d.m.v. prothesen. Gezien de eenvoud van de operatie gaat onze voorkeur uit naar die techniek.

 

De ingreep

De ingreep verloopt onder algemene verdoving en vereist een overnachting in het operatiecentrum.
Voor de operatie wordt een verticale insnede van vijf centimeter gemaakt op de middellijn van het zitvlak, in de bilplooi net boven de anus. De gekozen prothese wordt, evenals de insnede zelf, uitgelijnd op het zitvlakmassief. De operatie wordt verder uitgevoerd in buiklig.

 

Via de insnede op de middellijn wordt aan beide zijden van het zitvlakreliëf een holte gecreëerd in het vlak boven de bilspier. Hierin wordt de anatomisch gevormde prothese aangebracht die met het omliggende weefsel zal vergroeien.

 

>>Lees ook 'Belangrijke tips vooraf'.

 

Na de ingreep

Na de operatie wordt het littekentje dichtgenaaid en gelijmd en zorgt de anesthesist voor een vlot ontwaken. Meestal kan men de volgende dag al het operatiecentrum verlaten, terwijl knoopjes van de hechtingen na één à twee weken kunnen worden verwijderd.


Het hele postoperatieve verloop is overigens vergelijkbaar met dat van een borstvergroting, behalve dat gedurende drie weken na de operatie ruglig en langdurig zitten niet aangewezen zijn.

 

Foto's voor & na

 

Terug naar 'Zitvlakvergroting'.