Wat houdt de behandeling in?

 

Bij liposculptuur wordt vetweefsel op bepaalde plaatsen door middel van fijne buisjes onder vacuüm weggezogen. Dat gebeurt zeer geleidelijk, om de chirurg in staat te stellen de lichaamsvorm werkelijk te beeldhouwen. Door het gebruik van fijne buisjes, met een diameter van drie tot vier millimeter, kan bovendien zeer nauwkeurig gewerkt worden. Dat voorkomt het optreden van putjes in de huid, iets wat vroeger bij onzorgvuldig uitgevoerde liposucties wel eens werd gezien. Na de ingreep moet je een viertal weken een 'lipopanty' dragen, een speciaal ontworpen elastisch pak dat de vochtophoping, ontstaan door de ingreep,  zo snel mogelijk wegdrukt.

 

Voor de ingreep

Bij je apotheker haal je de voorgeschreven medicatie. De lipopanty breng je mee op de dag van de ingreep, zodat die onmiddellijk na de behandeling aangetrokken kan worden. Verder moet je op de dag van de ingreep afzien van het gebruik van bodycrème of lotion op de te behandelen zones. Op een vettige huid is het namelijk moeilijk om de aantekeningen aan te brengen die nodig zijn voor de ingreep, en ook de klevertjes die na afloop worden aangebracht, blijven dan moeilijk kleven.

 

In het Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie wordt lipo­sculptuur sinds jaren uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Dat betekent dat je niet volledig in slaap wordt gebracht, maar dat ter hoogte van de te behandelen zones een verdovingsvloeistof wordt ingespoten. Je hoeft dan ook niet nuchter te zijn, maar hou er rekening mee dat een zware maaltijd kort voor de liposculptuur niet altijd goed wordt verdragen. Indien gewenst kan de liposculptuur wel onder lichte slaapmedicatie worden uitgevoerd. In geval van een volledige verdoving is het wel noodzakelijk om 6u voor de ingreep nuchter te zijn.

 

>>Lees ook 'Belangrijke tips vooraf'.

 

De ingreep 

Je wordt ontvangen door de verpleegster van het centrum, die je naar jouw kamer begeleidt. Daar kan je je rustig uitkleden en een kamerjas omdoen. Dan krijg je bezoek van jouw plastisch chirurg, die je eventuele laatste vragen kan beantwoorden. Daarna duidt de chirurg met een stift de zones aan die behandeld moeten worden. De verpleegster komt je halen zodra de operatiekamer beschikbaar is. Zij zal de te behandelen huid ontsmetten, je op de operatietafel installeren en steriele lakens aanbrengen rond de te behandelen zones.

 

Het eerste deel van de operatie bestaat uit het inspuiten van de te behandelen zone met een zeer verdunde oplossing van de verdovingsvloeistof Xylocaïne, gecombineerd met een stof die de bloedvaatjes doet samentrekken (adrenaline). Daardoor zal de hele operatie pijnloos en nagenoeg bloedeloos verlopen. Het inspuiten gebeurt zeer traag en zorgvuldig en stapsgewijs (met een steeds dikkere naald), wat de procedure zo goed als pijnloos maakt. Ongeveer de helft van de totale operatietijd wordt besteed aan dit inspuiten.

 

Zodra de te behandelen zone goed is verdoofd, kan gestart worden met het wegzuigen van vet. Daartoe worden één of twee sneetjes gemaakt van drie of vier millimeter lang, waardoorheen buisjes van twee à drie mm diameter worden ingebracht. Het wegzuigen van vet via dergelijke fijne buisjes duurt langer dan via dikkere, maar het laat toe om veel nauwkeuriger te werken. Daardoor wordt het optreden van putjes in de huid vermeden. Het wegzuigen van het vet is pijnloos. Af en toe wordt de patiënt enige druk gewaar tegen de onderliggende spieren, maar dat is een kortstondige gewaarwording, die goed wordt verdragen. Meestal wordt de ingreep uitgevoerd d.m.v. vibroliposculptuur. Met dit toestel wordt het vet door trillingen in de zuigstang gemakkelijker verwijderd. Deze techniek wordt ook PAL genoemd (Power Assisted Liposculpture).

 

Aan het einde van de ingreep worden de sneetjes gesloten met fijne draad, doorgaans een à twee draadjes per sneetje, en komt er een steriel verband op de wondjes. De draadjes worden een week na de ingreep verwijderd. Tot slot word je geholpen om de lipopanty aan te trekken en een half uurtje na de ingreep mag je het E:MC2 verlaten. Wanneer de ingreep onder algemene verdoving of sedatie gebeurt, verblijf je meestal nog enkele uren in het centrum. Autorijden is eveneens niet toegestaan na de ingreep onder algemene verdoving.

 

Na de ingreep 

Indien tijdens de ingreep geen narcotica of sedatieven werden gebruikt, d.w.z. geen geneesmiddelen die het bewustzijn verlagen en je slaperig maken, kan je al dertig minuten na de ingreep het centrum verlaten.

 

In principe kan je zelf met de auto rijden, maar niettemin raden wij je aan om je te laten vervoeren. Al was het maar om problemen met de autoverzekering te vermijden als je op de terugweg in een verkeersongeval verwikkeld zou raken.

 

Voor de rest: alles mag, niets moet. je kan jouw normale dagelijkse activiteiten hervatten, je bent immers niet ziek. Het is niet nodig om extra te rusten of om het bed te houden. Sommige mensen nemen een poosje vrijaf, anderen gaan meteen terug aan het werk. Aan jou de keuze.

 

Pijnstillers 

In de eerste twaalf uur na de operatie zal je zo goed als niets voelen in de behandelde zones. Dat is het gevolg van de uitwerking van de verdovingsvloeistof, die alle pijn wegneemt. Daarna keert het gevoel in de behandelde zones langzaam terug en zal er een pijn ontstaan die te vergelijken is met een blauwe plek of bloeduitstorting of met het gevoel dat men heeft als men zware spieroefeningen heeft gedaan. Met andere woorden, als je je stil houdt zullen de zones niet echt pijnlijk zijn maar als er lichte druk op uitgeoefend wordt, ontstaat een milde pijn.  Na een behandeling van de rijbroekdeformiteit zal dat bv. voorkomen als men op een harde stoel moet zitten, na een behandeling van de heupen bv. bij het slapen op de rug, en na een behandeling van de buikzone bv. bij het slapen op de buik.

 

Sommige patiënten nemen helemaal niets in tegen de pijn, maar als je dat wil, kan je een lichte pijnstiller gebruiken, bv. Dafalgan®-bruis­tabletten (paracetamol), maximum vier keer één of twee tabletten per dag. Pijnstillers echter die aspirine bevatten (acetylsalicylzuur) worden gedurende twee weken voor en na de operatie afgeraden, evenals het innemen van hoge doses vitamine E, visoliepreparaten (omega 3 vetzuren) of het eten van (veel) look. Die middelen hebben met elkaar gemeen dat zij het bloed wat kunnen verdunnen en daardoor nabloedingen in de hand kunnen werken.

 

De pijn is het meest uitgesproken 24 tot 48 uur na de operatie en vermindert dan dagelijks. Gemiddeld genomen houdt hij een viertal dagen aan, vanaf de vijfde dag na de operatie begint hij doorgaans fel te minderen. Als de pijn zou toenemen en ondraaglijk worden, dan is het raadzaam om het Coupure Centrum voor Plastische Chirurgie te raadplegen.

 

Baden en douchen

De dag na de operatie kunnen de kleefverbandjes worden verwijderd en vervangen door speciale steriele plasticverbandjes, waarmee je dan ongehinderd kan douchen.

 

Dieet

Indien jouw ingreep doorgaat onder lokale verdoving, mag je voor de ingreep een lichte maaltijd nuttigen: een ontbijt als de ingreep in de voormiddag plaatsvindt, een lunch als dat in de namiddag gebeurt. Nuchter blijven is nergens voor nodig en kan je nodeloos prikkelbaar maken. Ook na de ingreep is het toegestaan om meteen te eten en te drinken, en dat naargelang van jouw persoonlijke voorkeur. Opgelet: indien jouw operatie plaatsvindt onder algemene verdoving dien je nuchter te zijn: dit betekent dat je vanaf middernacht voor jouw ingreep niets meer mag eten of drinken.

 

Bij manifeste zwaarlijvigheid moet op lange termijn uiteraard gewerkt worden aan een aanpassing van de eetgewoonten om het overgewicht te helpen reduceren. Onthoud dat liposculptuur geen manier is om af te slanken maar een middel is om je silhouet te corrigeren. Het is zelfs mogelijk dat je onmiddellijk na de ingreep meer weegt dan ervoor, als gevolg van de vloeistoffen die werden ingespoten en de opstapeling van vocht (oedeem) in de behandelde zones.

 

Controlebezoek

Eén week na de operatie word je terug verwacht bij jouw behandelende chirurg, voor het verwijderen van de hechtingen. Met de verse littekentjes mag je niet in de zon of onder de zonnebank, en dat voor de hele periode dat ze een rode verkleuring vertonen. Gemiddeld genomen is dat twee tot drie maanden. Je kan de littekentjes wel afdekken met bv. Micropore kleefpleisters, die je zullen worden voorgeschreven door jouw chirurg.

 

Als je in de periode na jouw liposculptuur een reis hebt gepland naar een zonnig land, is het aangeraden om de littekentjes voor elke zonneblootstelling en om de twee uur overvloedig in te wrijven met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (sunblock, écran total).

 

 Foto's voor & na

 

Komt de vetophoping terug?

Hoe zie ik er de eerste weken uit?

Is liposculptuur een risicovolle ingreep?