Hoe zie ik er de eerste weken uit?

Als gevolg van de opstapeling van vocht treedt in de eerste week na de operatie een zwelling op in de behandelde zones. Als je in de dagen na de operatie de lipopanty uittrekt en jezelf in de spiegel bekijkt, zal je misschien het gevoel krijgen dat jouw silhouet niet is gewijzigd of er misschien zelfs op achteruit is gegaan. Toch is die zwelling volledig normaal. Ze verdwijnt uit zichzelf, een proces dat doorgaans van start gaat vanaf de tweede week na de operatie.

 

Verder zal de behandelde zone gedurende één à twee maanden ­vaster aanvoelen dan normaal, en soms ook wat onregelmatig. Ook dat is normaal en verdwijnt op termijn.

 

Bij sommige mensen geeft de huid in de eerste week na de ingreep bloeduitstortingen te zien (blauwe plekken), bij de enen minimaal, bij anderen vrij spectaculair. Die blauwe plekken hebben op zich geen enkele betekenis en verdwijnen maximum veertien dagen na de operatie.

 

Vanaf de tweede week na de operatie wordt het resultaat van de ingreep stilaan zichtbaar. De behandelde zones zijn reeds ontzwollen maar voelen bij aanraking nog steeds gevoelloos. Ook zijn onder de huid harde knobbeltjes voelbaar.

Het voze gevoel wordt veroorzaakt doordat bij het wegzuigen van het vet de fijne onderhuidse zenuwtjes worden aangeraakt. Die zullen zich in de loop van de volgende maanden herstellen, waarna het voze gevoel verdwijnt. De verharde knobbeltjes zijn een soort littekenweefsel dat onder de huid ontstaat en dat na twee à drie maanden opnieuw volledig soepel wordt.

 

Doorgaans krijg je een drietal maanden na jouw eerste controlebezoek een afspraak met jouw plastisch chirurg. Bij die gelegenheid worden opnieuw foto's worden genomen, die dan kunnen worden vergeleken met de foto's die genomen werden vóór de operatie.

 

Foto's voor & na

 

Is liposculptuur een risicovolle ingreep?