Dr. Patrick L. Tonnard

Voor afspraken kan je steeds contact opnemen met het secretariaat op het nummer 09/ 269 94 94.

patrick@coupurecentrum.be

 

 

 

 

Dr. Patrick L. Tonnard behaalde in 1987 zijn doktersdiploma aan de Universiteit van Gent. Drie jaar lang was hij assistent-chirurg van ­professor Derom aan het UZGent, waarna hij assistent in de plas­tische chirurgie werd in Bordeaux (F) aan het Hôpital du Tondu. Tussen 1990 en 1993 opereerde hij als plastisch chirurg aan de zijde van professor Matton in het Gentse UZ. Daarna was hij zes maanden lang assistent van Dr. Ortiz-Monasterio in Mexico City. Uiteindelijk vestigde hij zijn praktijk in Gent.

 

Sinds 1994 is dr. Tonnard consulterend plastisch chirurg aan het Gentse AZ Sint-Lucas, assistent klinisch professor aan het UZGent, oprichter-vennoot van het Coupure Centrum voor Plastische Chi­rurgie en in 2005 van het Medisch Centrum 't Zwin in Oostburg (NL). In 2007 richtte hij samen met zijn vennoot Dr. Verpaele het 'Esthetisch Medisch Centrum 2' (E:MC2) op, een exclusief ­privaat chirurgisch centrum voor esthetische chirurgie in Sint-Martems-Latem.

 

Dr. Tonnard is lid van de Koninklijke Belgische Vereniging van Chi­rurgen, van de Belgische en Nederlandse Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie, van de ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgeons) en de ASAPS (American Society of Aesthetic Plastic Surgeons). Tevens is hij benoemd tot Fellow of the Collegium Chirurgicum Plasticum en Diplomate of the European Board of Plastic Surgery.

 

Verder is dr. Tonnard auteur van een vijftigtal wetenschappelijke publicaties, presenteerde hij meer dan tweehonderd wetenschappelijke papers op nationale en internationale congressen en leverde hij tal van bijdragen voor wetenschappelijke artikels en boeken. Hij is een veel gevraagd spreker en moderator op internationale congressen en een autoriteit op het vlak van de chirurgische verjonging van het gelaat.

 

Samen met dr. Verpaele ontwikkelde hij de revolutionaire MACS-lift, een minimaal invasieve facelifttechniek die streeft naar een maximaal, natuurlijk resultaat met vlug herstel en minimale verwikkelingen. Daarvoor geniet hij samen met dr. Verpaele een internationale reputatie. In 2004 en 2007 verschenen van hun hand twee wetenschappelijke boekdelen over die chirurgische techniek, geschreven voor plastisch chirurgen wereldwijd: The MACS-lift Short Scar Rhytidectomy, 2004, St Louis; en Short Scar Face-lifting, Operative Strategies and Techniques, 2007, St Louis.

 

Voor het grote publiek werkte dr. Tonnard mee aan het boek 'Van top tot teen, alles over plastische chirurgie' van Hubert Tytgat en in 2000 publiceerde hij samen met journalist Laurens de Keyser 'Schone Schijn'. Een wegwijzer in de plastische chirurgie. In 2009 schreef hij samen met dr. Verpaele het boek Verliefd op het tweede gezicht, een leidraad in de technieken voor chirurgische gelaatsverjonging.

 

In 2006 richtte dr. Tonnard samen met dr. Verpaele de vzw 'See and Smile' op, een vereniging van Vlaamse plastische chirurgen en oogartsen die op geregelde tijdstippen chirurgische missies ondernemen naar minder ontwikkelde gebieden. Daar leveren ze elementaire plastische chirurgie (voornamelijk behandeling van gespleten lip en verhemelte) en oogheelkunde (voornamelijk behandeling van cataract). Zo werden al missies ondernomen naar Pnom Penh (Cambodja), Oaxaca (Mexico), Sagaing (Myanmar) en Flores (Indonesië).

 

Bekijk hier de lezingen van dr. Tonnard op internationale congressen.

 

Terug naar team van specialisten