De bovenste oogleden

Aan het bovenste ooglid doet zich meestal een verslapping van de huid van het ooglid voor, die geleidelijk aan op de wimpers gaat neerhangen en in sommige gevallen over de ooglidrand. De blik krijgt daardoor geleidelijk aan een vermoeide, onfrisse uitstraling, iets waar de patiënten vaak op gewezen worden door hun omgeving.

 

Bij vrouwen brengt het bovendien problemen mee bij het maquilleren: een vaak gehoorde klacht is dat eyeliner of mascara een afdruk geeft op de overhangende ooglidhuid, zodat een dubbele lijn ontstaat. Bijkomend verliezen we bij het verouderen volume aan vet in de oogkas, waardoor je uitgeholde oogkassen krijgt. Dit draagt bij tot het vermoeide uitzicht. Ook daarom wordt tegenwoordig geen vet meer weggehaald uit het bovenste ooglid, in tegenstelling tot nu verouderde technieken.

 

Ook subjectief kan dit huidoverschot een gevoel van vermoeidheid geven, en wel doordat het gewicht van de huid het openen van de oogleden continu bemoeilijkt, of doordat de huid zover over de ooglidrand hangt dat het zicht naar boven en buiten belemmerd wordt. Als reactie hierop gaat men voortdurend proberen de oogleden wijder te openen door de wenkbrauwen op te trekken, wat vaak resulteert in uitgesproken dwarse groeven in het voorhoofd. Daarom is het probleem van voorhoofdsrimpels eenvoudig op te lossen door het wegnemen van het huidoverschot van het bovenste ooglid, een 'bovenste blepharoplastie'.

 

 

Foto's voor & na

 

De onderste oogleden

Wat houdt de behandeling in?

Zijn er verwikkelingen te verwachten?